Zašto omega 3?

Iako već godinama postoji mit da je potrebno smanjiti konzumaciju masti u prehrani, novija istraživanja pobijaju isto. Masti su neophodne za normalno funkcioniranje organizma i njihove uloge su brojne.

Esencijalne masne kiseline su važan dio staničnih membrana, masti poboljšavaju topivost vitamina A,D,E i K, te sudjeluju u regulaciji tjelesne temperature.

Masne kiseline možemo podijeliti na:

 • Zasićene masne kiseline (crveno meso, punomasni mliječni proizvodi, palmino ulje, svinjska mast)
 • Jednostruko nezasićene masne kiseline (maslinovo ulje, ulje uljane repice, avokado)
 • Višestruko nezasićene masne kiseline (riba, alge, sjemenke, orašasti plodovi)
 • Trans-masne kiseline (keksi, krekeri, smrznuta tijesta itd.)

U balansiranoj prehrani energetski unos treba potjecati od 25-30% iz masti.

Naravno da nije svejedno za koji oblik masnoća se odlučimo i da prednost treba dati nerafiniranim biljnim uljima (maslinovo, ulje uljane repice, laneno ulje…) te masnoj ribi poput lososa i tune.

Postoje 2 vrste omega-3 masnih kiselina:

 1. Alfa linolenska kiselina (ALA) čiji su glavni izvori laneno ulje, orasi te ulje uljane repice, znači biljni izvori.Ljudsko tijelo ALA uglavnom koristi za dobivanje stanične energije, no ona je i gradivni element za dobivanje EPA i DHA. Problem je što se sa starenjem gubi aktivnost enzima ∆-6 desaturaze, tako da se samo 6% ALA pretvara u EPA i DHA.
 2. EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksanska kiselina), pretežno u ribljim uljima te nekim algama.

Normalno funkcioniranje imunološkog sustava ovisi o prisutnosti molekula zvanih prostagladini. Većina tih molekula sintetiziranih iz EPA-e djeluju protuupalno i zbog toga se rizik od kroničnih bolesti može smanjiti konzumacijom namirnica bogatih EPA-a.

DHA

Pravilna funkcija živčanog sustava i mozga ovisi o prisutnosti DHA. DHA je posebno važna za mozak te čini čak 15-20% svih masnoća u mozgu.

Premalo DHA je povezano sa lošijim kognitivnim funkcijama, slabijim pamčenjem, te slabijim neurološkim razvojem kod djece.

Manjak DHA se također povezuje sa razvojem Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, te Alzeheimerove bolesti.

Koristi od Omega 3 masnih kiselina :

 • Anksioznost i depresija- Kada ljudi koji pate od depresije i anksioznosti počnu uzimati omega-3 masne kiseline, simptomi se smanjuju i njihovo stanje postaje bolje.
 • Demencija i Alzheimerova bolest – 800-900 mg DHA dnevno kao prevencija Alzerheimerove bolesti, te poboljšanje kognitivnih funkcija i pamćenja.
 • Omega-3 za zdravlje očiju – DHA je jedna od glavnih strukturnih molekula retine oka. Ako nemate dovoljno DHA, mogu se pojaviti problemi s očima.
 • Omega-3 je korisna za trudnice i dojilje –

  Majčino mlijeko prirodno sadrži omega-3 masne kiseline EPA:DHA=1:2 , no majke na zapadnom načinu prehrane proizvode mlijeko sa nižim udjelom EPA nego što je potrebno.

  Pošto žene tijekom trudnoće i dojenja moraju osigurati dostatnu opskrbu DHA za svoje dijete, potrebe postaju veće.

  Tijekom trudnoće, DHA prelazi iz posteljice u fetus, te je visoka razina DHA u majčinom mlijeku vrlo važan razlog zašto dojena djeca imaju bolje kognitivne funkcije od djece hranjene dojenačkim formulama koje ne sadrže DHA.

  Ove esencijalne masne kiseline neophodne su (posebno DHA) za normalni razvoj mozga djeteta tijekom trudnoće i rane životne dobi.Uzimanje omega-3 tijekom trudnoće povezano je sa brojnim koristima za razvoj djeteta kao što su:

  • Viša inteligencija
  • Bolja komunikacija i socijalne vještine
  • Smanjeni rizik od pojave ADHD-a i cerebralne paralize
  • Smanjeni rizik od pojave atopijskog dermatitisa:  Novije studije pokazuju da suplementacija omega-3 masnim kiselinama u zadnjem trimestru trudnoće smanjuje incidenciju atopijskih bolesti kod djece u prve dvije godine.
 • Omega-3 za zdravlje srca -Srčani udari i bolesti srca i krvnih žila jedan su od glavnih uzroka smrtnosti kod ljudi. Znanstvenici su otkrili da zajednice sa visokim udjelom masne ribe u prehrani imaju nisku incidenciju tih bolesti.

  Postoji više razloga zbog koji su omega-3 dobre za zdravlje srca, a oni uključuju:

  • Smanjuju ukupnu razinu triglicerida u krvi
  • Smanjuju krvni tlak
  • Smanjuje se pojava ugrušaka u krvi i stvaranje plaka na žilama
  • Kolesterol: povisuju količinu HDL (dobrog) kolesterola
 • Omega-3 masne kiseline protiv kronične upale -Upala je izuzetno važna. Trebamo je kao imunološki odgovor u borbi protiv infekcija i za popravak oštećenja u tijelu. Međutim, ponekad upala potraje duže vrijeme, čak i bez infekcija ili ozljeda koje su prisutne, a to se zove kronična (dugotrajna) upala.

  Poznato je da je dugotrajna upala može pridonijeti gotovo svakoj kroničnoj  bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

  Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti proizvodnju molekula i tvari povezanih s upalom, kao što su upalni eikozanoidi i citokini. Istraživanja su pokazala vezu između visokog omega-3 unosa i smanjene upale.

 • Omega-3 za zdravlje zglobova i kostiju -Osteoporoza i artritis su dva poremećaja koji utječu na lokomotorni sustav.

  Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu poboljšati čvrstoću kostiju, povećavajući količinu kalcija u kostima. To bi trebalo dovesti do smanjenja rizika od osteoporoze.

  Omega-3 masne kiseline također mogu pomoći kod artritisa. Pacijenti koji uzimaju omega-3 dodatke prijavljivali su smanjenu bol u zglobovima i povećane snage stiska šake.

FOREVER ARCTIC SEA 

289,25 kn 
120 kapsula

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (= 6 kapsula):               

omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja i ulja lignji     1305 mg

od toga

EPA (eikosapentaenska kiselina)                             600 mg

DHA (dokozaheksaenska kiselina)                           600 mg

Oleinska kiselina (iz maslinovog ulja)                           300 mg

Kako naručiti?

 

Kontaktirajte nas na +38598809094

ili na      https://www.facebook.com/Forever-Andrea-104849487957025

Ako imate dodatnih pitanja ili trebate pomoć oko odabira  proizvoda  kontaktirajte nas.

Ako mislite da je članak koristan, podjelite ga na društvenim mrežama.

Hvala!

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.